banner1nieuw.jpgbanner2 nieuw.jpgbanner3 nieuw.jpg

Sterilisatie/ Castratie

Katers
Wij adviseren katers te laten castreren op een leeftijd van 6-8 maanden. Castratie verkleint de kans op sproeigedrag bij het geslachtsrijp worden en voorkomt de typische sterke "kater urine lucht".

Poezen
Adviesleeftijd voor sterilisatie van poezen is 6-8 maanden. Hiermee wordt ongewenste dracht voorkomen en het risico op melkkliertumoren en baarmoederproblemen op latere leeftijd verkleind.

Reuen
Operatieve castratie van reuen is in principe uitsluitend nodig als er problemen zijn: wegloopgedrag, voorhuidontsteking, e.d.  Tevens als de eigenaar graag een castratie van de reu wil, is dit mogelijk. De voorhuidontsteking stopt of wordt minder in de meeste gevallen na castratie. Vermindering van wegloopgedrag en druk zijn door operatieve castratie kan, maar werkt niet in alle gevallen. Een chemische castratie middels een chip geeft een redelijk goed beeld hoe een operatieve castratie zal uitpakken. Chemische castratie werkt ongeveer 6 maanden. Vraag de assistente naar de mogelijkheden.

Teefjes
Kleine teefjes kunnen op 6 maanden leeftijd gesteriliseerd worden. Grotere teefjes (>10 kg) dienen eerst eenmaal loops geweest te zijn, voordat ze gesteriliseerd kunnen worden. Grotere teefjes worden ongeveer 100 dagen (+-3 maanden) na de loopsheid gesteriliseerd, omdat dan de hormoonspiegel zo laag mogelijk is.
Sterilisatie op jonge leeftijd verkleint de kans op melkkliertumoren en suikerziekte. Tevens voorkomt het baarmoederproblemen op oudere leeftijd. Na sterilisatie wordt soms bij teefjes urine incontinentie of verandering van de vachtstructuur gezien.

Konijn (rammelaar)
Mannelijke konijnen kunnen vanaf ongeveer 5 maanden leeftijd gecastreerd worden.

Konijn (voedster)
Adviesleeftijd voor sterilisatie van vrouwelijke konijnen is op ongeveer 1 jaar leeftijd. Sterilisatie van voedsters is een relatief flinke ingreep. Echter is het sterk aan te raden, ter voorkoming van baarmoederkanker op latere leeftijd.

Heeft u vragen over de castratie / sterilisatie van uw dier? Laat onze assistentes u informeren.

Gewicht
Na sterilisatie of castratie verbruiken dieren minder energie en neigen hierdoor aan te komen. Wij adviseren voor honden en katten dan ook Vet Essentials onderhoudsvoeding. Onze assistentes zullen u na de sterilisatie/ castratie begeleiden, indien gewenst, met het op gewicht houden van uw hond/kat (zie ook gewichtsbegeleidingsprogramma).