banner1nieuw.jpgbanner2 nieuw.jpgbanner3 nieuw.jpg

Schildklierproblemen

 

Schildklierproblemen bij de kat oftewel hyperthyrioidie.

 

Een veel voorkomende aandoening bij oudere katten (boven de 10 jaar) is een te snel werkende schildklier. De wetenschappelijke naam hiervoor is hyperthyrioidie. Deze aandoening is vaak goed behandelbaar.

Bij een te snel werkende schildklier wordt er teveel schildklierhormoon afgescheiden, wat zorgt voor een te actieve stofwisseling waardoor het lichaam in de problemen komt. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige vergroting van de schildklier.

Wat zijn de symptomen?

- Toegenomen eetlust (vragen om eten)
- Vermageren
- Uw kat maakt snel een onrustige/ gestressde indruk of is rusteloos
- Hyperactiviteit
- Veel drinken en veel plassen
- Soms diarree en braken
- In een later stadium verminderde eetlust en sloomheid

De diagnose?
Met lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts soms al een vergrote schildklier voelen. De bevestiging van de ziekte wordt echter gedaan met bloedonderzoek. Tevens wordt er dan gekeken naar de nierfunctie, aangezien de doorbloeding van de nieren iets kan verminderen door de behandeling.

De behandeling?

Er zijn vier mogelijkheden: tabletten geven, therapeutische voeding (Y/D), (radioactieve bestraling en opereren). Deze tabletten (felimazole of thiafeline) en voeding remmen de afgifte van het schildklierhormoon, waardoor de stofwisseling normaliseert. Bij gebruik van de voeding (Y/D) mag de kat geen ander eten nuttigen. Andere katten in het huishouden mogen echter wel het schildklierdieet eten, zonder dat dit problemen geeft.

Regulatie:

 Nadat uw dier op de schildkliermedicatie of voeding gezet is, is het bepalen van de schildklierhormoonwaarde in het bloed verstandig na 6 weken, om te kijken of de dosering van de medicatie afdoende is. Tevens wordt het gewicht van uw dier bekeken, wat ook een extra maatstaaf is voor het aanslaan van de behandeling.

Controle na regulatie:
Regelmatige bloedcontroles om de schildklierhormoonwaarde te controleren zijn verstandig (eenmaal per kwartaal/6 maanden). Bij deze bloedafname wordt ook gekeken naar het gehalte aan rode/witte bloedcellen en de nierfunctie, aangezien de tabletten deze zouden kunnen beïnvloeden.Tevens wordt het gewicht van uw dier bekeken.
Vaak meten we ook de bloeddruk van het dier, aangezien deze ook verhoogd kan zijn.


Is aan uw dier schildklierdieetvoeding of schildkliermedicatie voorgeschreven, dan is dit door een van onze dierenartsen in de patientenkaart gezet. Dit betekent dat u de voeding of medicatie zonder voorschrift voortaan aan de balie bij de assistentes mag afhalen op werkdagen tussen 8.30-19 uur.

Verdenkt u uw dier van een schildklierprobleem of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons op via 071-5315512.